Když se řekne omeleta, většina z nás si představí snadný recept – ušlehaná vejce na pánev, chvíli počkat, přidat oblíbené ingredience a přeložit na polovinu. Ale realita může být někdy jiná. Častým výsledkem jsou buď příliš suchá vejce nebo připálená místa na spodní straně.
Televizní šéfkuchař Jamie Oliver však prozradil své tajemství, jak připravit „jemnou a nádhernou“ složenou omeletu s „hedvábnou“ texturou, která je nepřekonatelná – a klíčem je doba vaření.
Ve videu, které sdílel na své Facebookové stránce, Jamie uvedl: „Klasická složená omeleta, tu přehneme napůl, nebo složíme obě strany do středu. Nechceme vejce převařit, chceme je hedvábná, zlatavě žlutá, jemná, nádherná a střed měkký.“
Jamie připravil omeletu s náplní z hub, které nejprve osmažil na pánvi s olejem, česnekem, tymiánem, petrželí a zakončil máslem a kapkou citronové šťávy. Poté dal houby na talíř, otřel pánvičku ubrouskem a snížil teplotu. Následovalo vaření vajec.
„Na tuto omeletu použiji tři vejce, špetku soli a trochu je rozšlehám,“ vysvětlil. „Všimněte si, že jsem pánev odstavil z ohně. Přidám trochu oleje a vejce naliji do pánve.“
Jamie poté pomocí lžíce jemně posouval vejce po pánvi, aby se spodní část nezapékala. „Pohybujte vejcem opatrně a tam, kde uděláte díru, nechte tekuté vejce stékat zpět. Když vytvoříte mezery a vyplníte je vejcem, přijde chvíle, kdy už není moc co vyplňovat. V tom okamžiku přidáme nádherný sýr.“
Poté vrátil houby zpět na pánvi na jednu polovinu omelety, aby bylo místo pro přehnutí.
Jamieho tajemství dokonalé omelety spočívá v tom, že ji nikdy nedovaří na pánvi. „Vejce se vaří při tak nízké teplotě, že pokračují ve vaření i po sundání z plotny. Pokud je tedy na pánvi uvaříte dokonale, na talíři budou převařená. Měla by se tedy trochu nedovařit, a do té doby, co ji dáte na talíř, bude perfektní.“