Podzim je tady a s ním i čas na hřejivé nápoje! Kdo by odolal aromatu skořice, muškátového oříšku a dýně? Dýňové latte se stalo hitem kaváren, ale proč utrácet stovky korun, když si ho můžete připravit doma? Náš recept vám ukáže, jak na to!
Dýňové latte, známé také jako „pumpkin spice latte“, se zrodilo v laboratořích Starbucks v roce 2003. Od té doby se stalo synonymem podzimu a získalo si srdce milovníků kávy po celém světě. Ale věřte nebo ne, domácí verze může být ještě lepší!
Tajemství dokonalého dýňového latte spočívá v kvalitních ingrediencích a správném postupu. Zapomeňte na umělá aromata a instantní směsi. My vsadíme na pravou dýni a voňavé koření.
Budete potřebovat:
- 250 ml mléka (rostlinného nebo kravského)
- 2 lžíce dýňového pyré
- 1 lžičku skořice
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- Špetku mletého hřebíčku
- 1-2 lžíce javorového sirupu (nebo dle chuti)
- 1 shot espressa nebo 60 ml silné kávy
A teď k postupu! Nejprve si připravte dýňovou směs. V rendlíku smíchejte mléko, dýňové pyré, koření a sirup. Zahřívejte na mírném ohni, dokud se směs nezačne lehce pěnit. Mezitím si připravte espresso nebo silnou kávu.
Až bude mléčná směs horká (ale ne vařící!), přelijte ji do vysoké sklenice nebo hrnku. Přidejte espresso a jemně promíchejte. A teď přichází kouzlo – našlehejte mléčnou pěnu pomocí ručního šlehače nebo napěňovače. Vrstva nadýchané pěny dodá nápoji ten správný luxusní vzhled.
Na závěr posypte hladinu trochou skořice nebo muškátového oříšku. A voilà! Máte před sebou dýňové latte, které by záviděl i sám Howard Schultz.
Náš tip: Pokud nemáte po ruce dýňové pyré, můžete si ho snadno připravit doma. Stačí upéct dýni v troubě a rozmixovat ji dohladka. Přebytečné pyré můžete zamrazit na příště.
Dýňové latte není jen trendy nápoj, ale i vitamínová bomba. Dýně je plná beta-karotenu, vitamínu C a vlákniny. Skořice pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a zázvor podporuje trávení. Takže si svůj domácí podzimní elixír můžete vychutnávat bez výčitek!